Polgár Pincészet
Elixír 2012
2012
Vörös
Bor
Cabernet franc, Merlot, Kékfrankos, Cabernet sauvignon
Száraz
Magyarország
Villány
14,5 % Vol.
0,75 L
15,00 C
1 g/L
A pincészet legnagyobb gondoskodásával készült, kizárólag kimagasló évjáratokban készült csúcsbora! Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot és Kékfrankos fajták válogatott szemeiből készült, mely mesterien egyesíti a négy fajta legszebb értékeit. A hosszú újhordós érlelésből származó csokoládés, fahéjas aromák harmonikusan simulnak össze az aszalt erdei bogyós gyümölcsök illatával, ízével. Szűrés nélkül palackozva!
14 000 Ft
Egységár: 18 667 Ft/L
Nem rendelhetőBelföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
A pincészet legnagyobb gondoskodásával készült, kizárólag kimagasló évjáratokban készült csúcsbora! Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot és Kékfrankos fajták válogatott szemeiből készült, mely mesterien egyesíti a négy fajta legszebb értékeit. A hosszú újhordós érlelésből származó csokoládés, fahéjas aromák harmonikusan simulnak össze az aszalt erdei bogyós gyümölcsök illatával, ízével. Szűrés nélkül palackozva!
Az évjáratról
Forró és szélsőségesen száraz időjárás volt szinte végig, amikor volt is csapadék nyáron, az is jég formájában érkezett, így inkább károkat okozott, mint hogy használt volna. Testben, extraktban, érettségben így nem volt hiány, de visszafogott savú, kevésbé fókuszált és sokrétű borok születtek a legtöbb régiónkban.
Cabernet franc
Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.
Merlot
Világfajta, az egyik „legengedelmesebb” kékszőlő: könnyű, savhangsúlyos sillert, és testes, tanningazdag, lekvárosan sűrű bort egyaránt lehet belőle készíteni a hozamkorlátozás, termőhely függvényében. Fajtajellege leginkább piros gyümölcsökben (eper, málna, szamóca) jelenik meg. A cabernet franc az egyik őse, magyarországi termőterülete kb. 2000 ha.
Kékfrankos
Osztrák-magyar eredetű kékszőlőfajta, bora általában közepes testű, kifejezett savérzetű, cseresznyés-meggyes ízvilágú. Sokáig összetévesztették a gamay-val, helyenként a pinot noir-ral, innen erednek a Burgundiára utaló hasonnevei. Jelenleg a legnagyobb területen művelt szőlőfajtánk, valamivel több mint hétezer hektáron terem.
Cabernet sauvignon
A bordeaux-i borvidék meghatározó fajtája, a cabernet franc és a sauvignon blanc spontán kereszteződésével jött létre. Borának sav- és tannintartalma magas; jellegzetes aromajegye a feketeribizli, illetve nem megfelelő érettség esetén a zöldpaprika. A 18. század előtt nem említik, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban nem is létezett: valószínűbb, hogy sokáig egyszerűen összetévesztették a cabernet franc-nal. Mo.-on kb. 2500 ha-on terem.